PRVO SREČANJE – ČETRTEK, 21. 5. 2020 od 18.00 do 21.00

-       Predstavitev predavateljev in njunega skupnega projekta Izginjajoče kulture.

-       Podrobnosti o pripravah in ozadju fotografskega projekta Izginjajoče kulture, na podlagi katerega bo  temeljila celotna delavnica.

-       Teorija dokumentarnega portreta.

-       Zakaj in v kakšnih primerih se odločimo za dokumentarni portret?

-       Osnovne tehnične zakonitosti dokumentarnega portreta (oprema, osvetljevanje, ozadja, kadriranje, …).

-        Praktično delo v fotografskem studio.

-        Praktično delo na prostem.

-       Navodila in smernice za samostojno praktično delo udeležencev delavnice.

 DRUGO SREČANJE – ČETRTEK, 11. 6. 2020 od 18.00 do 21.00

-       Pregled fotografij udeležencev in poglobljen komentar.

-       Prikaz obdelave tipičnega dokumentarnega portreta v programu Photoshop.

-       Nadgradnja dokumentarnega portreta (primeri s projektov za National Geographic).

* Pridružujemo si pravico do spremembe programa.  


!! Železno Akademijo in vse delavnice v sklopu bomo, kot tudi naše redno delo, izvedli ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. Večji del Akademije in posameznih delavnic bomo izvedli zunaj, sploh praktični del. Studio bomo pred in po vsakem srečanju razkužili, na voljo je dovolj razkužila za roke, mize bomo opremili s pregradami iz pleksi stekla, Studio bomo med izvedbo tudi sproti zračili. Predavatelji in ekipa bomo opremljeni z zaščitnimi maskami, ki za udeležence sicer niso obvezne, so pa priporočljive. Maske bodo na voljo tudi v Studiu!! 

Prijave in informacije na info@zelezna.si ali na 051 489 018.


ARNE HODALIČ

Arne Hodalič je odraščal v Ljubljani, kjer je tudi zaključil študij biologije. Po končani univerzi je pet let delal kot poklicni voditelj plovil in potapljač,. Na jadranski obali na Hrvaškem je vodil svoje čartersko podjetje. Njegovo prvo potovanje v Indijo je leta 1989 spremenilo njegovo poklicno kariero, ko so v prestižni švicarski reviji Animan objavili njegove fotografije. Od revije je prejel več kot 20 projektov ter se s svojo kamero podal v svet. V Parizu se je pridružil agenciji Gamma Press in delal za francoski tisk. Specializiral se je za podvodno fotografijo, fotografiral pa je tudi jamarske ter pohodne ekspedicije. Med letoma 1994 in 1995 je poročal iz Sarajeva ter Mostarja kot fotoreporter. Leta 2008 je na Akademiji za umetnost in oblikovanje prejel priznanje za umetniške dosežke ter postal predavatelj fotografije in reporterstva na Fakulteti za družbene vede in na Visoki šoli za storitve v Ljubljani. Danes je urednik fotografij slovenske izdaje revije National Geographic.

KATJA BIDOVEC

Uspešna mlada fotografinja Katja Bidovec pravi, da je fotografija zanjo obsesija, vir užitka in sprostitve. Strast do fotografije je razvila v prvih letnikih fakultete, predvsem preko predmetov na temo vizualnosti. Prepričana je, da se morajo mladi fotografi učiti od starih fotografskih mojstrov, ki so postavljali mejnike v fotografiji, ustvarjali stile in s tem ikonične fotografije. Velika ljubiteljica ulične fotografije med svoje vzornike na prvo mesto postavlja enega od začetnikov ulične fotografije, francoskega fotografa Henrija Cartier Bressona.. Katja Bidovec ima za seboj precej skupinskih ter kar šest samostojnih razstav, večino s poudarkom na ulični fotografiji. Katja je prejemnica nagrade Hanna Hardta za izstopajoče dosežke študentov medijskih in komunikacijskih študij. Kot prva Slovenka je dosegla drugo mesto na fotografskem natečaju podjetja Nikon ob njihovi stoletnici, kjer je sodelovalo več kot 21.000 fotografov z več kot 70.000 fotografijami. Na matični Fakulteti za družbene vede pa trenutno tudi poučuje modul Obdelava fotografij v photoshopu.