Urška Košir

Vodja studia, fotografinja
Fotografinja
Urška Košir
 »Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo pogum, da jim sledimo.« 
(Walt Disney)

Urška Košir je umetnica in fotografinja, ki jo je pot iz »črno-belega« prava zanesla v »pisane« medije. Po tem, ko je študij prava zaključila z odliko, je več let uspešno sodelovala s slovensko nacionalno televizijo kot novinarka, snemalka, scenaristka in režiserka ter tam opravila tudi mnoga izobraževanja s področja slike. Spoznala je, da lahko svojo kreativno žilico izživi ravno s pomočjo fotografije. Od leta 2010 sodeluje z revijo Playboy, njene fotografije so bile objavljene v Playboyevih edicijah širom sveta, večkrat tudi v Ameriki. Kot prva ženska fotografinja se je v letu 2015 podpisala pod serijo erotičnih fotografij za slovito izdajo domačega koledarja Collegium graphicum, ki se ga je prijela tudi oznaka ‘slovenski Pirelli’.

Urška je avtorica in kreativni vodja več samostojnih projektov in fotografskih razstav, doma in v tujini. Predstavila se je s skupinskimi razstavami v umetniških galerijah na Dunaju v Avstriji, v nemškem Konstanzu in na pop art razstavi v Berlinu ter s skupinsko razstavo ženske umetnosti v Linzu, v Avstriji. Na slednjo se je odzvala na povabilo organizatorjev, ki so prepoznali njeno strokovnost in jo na otvoritvenem večeru povabili k sodelovanju v žiriji za leto 2019, ko je kot zastopala slovenske barve na največjem svetovnem salonu fotografije, Trierenberg Super Circuit, v Linzu, v Avstriji. Povabili k žiriranju sta sledili tudi v letih 21 in 22. Njen zadnji umetniški projekt je luč sveta ugledal v postpandemičnem letu 2022, ko je v odprti galeriji Mestne občine Ljubljana, pod častnim pokroviteljstvom župana Zorana Jankovića, na ogled postavila samostojno razstavo, posvečeno Zemlji, z naslovom "Gaja - ena sama!" Projekt je kasneje obkrožil celotno Slovenijo in krasil mestne trge in galerije v Celju, Novem mestu in Kopru.

Z vsem znanjem, ki ga umetnica črpa doma in v tujini, je prvotni foto studio kmalu postal premajhen za vse ideje, ki jih je Urška želela uresničiti. Tako je zasnovala nov projekt, na novi lokaciji, Studio Železna – Fe16. Ta se nahaja na Železni cesti. Postaja navdiha je drugo ime za čudovite prostore, ki se nahajajo tik za glavno železniško postajo v Ljubljani. Urška želi po vzgledu dobrih praks iz tujine, da bi se tudi v Sloveniji ljudje povezovali, da se ne bi bali konkurence, ampak nasprotno, skupaj soustvarjali uspešne zgodbe. Želi nuditi točko v središču prestolnice, kjer lahko ljudje izrazijo svoje želje in uresničijo ideje. Fotografi lahko najamejo foto studio z vrhunsko fotografsko opremo in tam ustvarjajo, poslovneži lahko najamejo belo dvorano ali sejno sobo za svoje dogodke, ljubitelji zdravega načina življenja pa v prostorih izvajajo različna izboraževanja in delavnice preko spleta ali v živo.